Pellè viert aanvoerderschap met hattrick

Feyenoord heeft zondagmiddag in een zonovergoten Kuip de aansluiting bij de top in de eredivisie hervonden, dankzij een overwinning op ADO Den Haag. Mede dankzij drie doelpunten van Graziano Pellè stond na negentig minuten 4-2 op het scorebord. Naast Pellè, die evenals afgelopen donderdag tegen FC Dordrecht de aanvoerdersband droeg, was ook Bruno Martins Indi trefzeker. Oud-Feyenoorder Ricky van Haaren scoorde in de slotfase twee keer tegen. Dankzij de overwinning bedraagt het gat met de koploper in de competitie nog maar twee punten voor Feyenoord.

In de aanloop naar de confrontatie met ADO Den Haag legde trainer Ronald Koeman nogmaals de nadruk op het feit dat hij graag beter voetbal wilde zien bij zijn ploeg. Hoewel de resultaten de afgelopen weken prima waren, was Koeman niet elke keer tevreden over de manier waarop de punten werden binnengesleept.

Wat dat betreft zal Koeman waarschijnlijk zeer tevreden hebben toegekeken hoe zijn ploeg in De Kuip van start ging tegen ADO Den Haag. Feyenoord speelde in een hoog tempo en kwam ook vroeg in de wedstrijd verdiend op voorsprong. Het doelpunt dat daarvoor nodig was, was het resultaat van uitstekend samenspel tussen Jordy Clasie, Lex Immers en Graziano Pellè. Clasie lag aan de basis van de aanval, door met een afgemeten pass de diepgaande Immers te bereiken. Die legde de bal direct terug, waardoor Pellè in twee pogingen zijn zevende goal van dit seizoen kon binnentikken.

Hoewel het tempo in de wedstrijd in het vervolg van de eerste helft wat inzakte, kwam Feyenoord - afgezien van een vrije trap van Ricky van Haaren die ternauwernood gered kon worden door Erwin Mulder - geen moment in problemen. Toen de ploeg bovendien tegen het eind van de helft de voorsprong wist te vergroten dankzij een bekeken afstandschot van Bruno Martins Indi, was duidelijk dat Feyenoord met een gerust gemoed de rust op kon zoeken.

De wedstrijd leek vroeg in de tweede helft definitief gespeeld, nadat Pellè zijn tweede van de middag achter doelman Gino Coutinho had geschoten. De goal was het resultaat van opnieuw een prima aanval van Feyenoord, die eindigde met een voorzet van Nelom vanaf de achterlijn. Pellè kwam vervolgens knap voor zijn man en tikte bij de eerste paal binnen: 3-0.

Tien minuten later mocht Pellè aanleggen voor zijn derde goal van de middag. Nadat invaller Samuel Armenteros tegen het gras werd gewerkt in het zestienmetergebied, nam Pellè plaats achter de strafschop. De clubtopscorer schoof de bal vervolgens vanaf elf meter koeltjes in de rechterhoek.

Dat het in de slotfase toch nog even spannend werd, had Feyenoord volledig aan zichzelf te wijten. Door slordigheid in balbezit kon ADO Den Haag in de laatste minuten nog twee keer tegen scoren, terwijl Mike van Duinen ook nog een strafschop miste.

Beide goals kwamen op naam van oud-Feyenoorder Ricky van Haaren. Vijf minuten voor tijd schoot hij na knap voorbereidend werk van Kramer binnen, even later schoot hij op eigen kracht raak met een fraai schot vanaf de linkerkant van het doel. Hoewel de overwinning niet meer serieus in gevaar kwam, vormden de late tegentreffers een kleine smet op een verder succesvolle middag voor Feyenoord.

Feyenoord – ADO Den Haag 4-2
7’ 1-0 Pellè
44’ 2-0 Martins Indi
54’ 3-0 Pellè
64’ 4-0 Pellè (strafschop)
84’ 4-1 Van Haaren
88’ 4-2 Van Haaren

Scheidsrechter: Gözübüyük

Geel: Supusepa, Van Duinen (ADO Den Haag)

Bijzonderheden: 79’ Van Duinen (ADO Den Haag) mist strafschop.