Feyenoord vandaag 102 jaar geworden

Feyenoord vandaag 102 jaar geworden

Feyenoord is vandaag jarig. De club uit Rotterdam-Zuid viert haar 102e verjaardag. Feyenoord werd opgericht op 19 juli 1908 in het knusse kroegje De Vereeniging, eigendom van Jac. Keizer. Ze speelden op het Afrikaanderplein. Eerst heette de ploeg Wilhelmina. Die naam was waarschijnlijk gekozen, omdat Koningin Wilhelmina het land regeerde, of omdat het Afrikaanderplein vlak bij de Wilhelminakerk en bij het Wilhelminaplein lag.


Al snel verhuisde de ploeg naar het Rijnhavenkwartier. Na samengaan met een andere kleine vereniging, namelijk Volharding, werd de naam veranderd in H.F.C. (Hillesluise Football Combinatie.) De naam H.F.C. hield ook niet lang stand, want in 1909 moest de naam weer veranderd worden. De reden hiervan ligt bij de Bond, omdat zij de naam H.F.C. niet accepteerden. Dat kwam omdat er al een H.F.C. (Haarlemsche Football Club) bestond. Door deze gedwongen verandering werd de naam Celeritas. Als clubkleuren werden geel en zwart gekozen, wat in het shirt verwerkt was. Hieronder kwam een witte broek.

Celeritas speelde de eerste seizoenen in de R.V.B (Rotterdamse Voetbal Bond; District). Het bereiken van de N.V.B. (Nederlandse Voetbal Bond; Landelijk) moest gebeuren door eerst 3 maal kampioen te worden van enkele afdelingen. En omdat het ledental al zodanig was uitgebreid kon er met drie elftallen in 1911 aan de competitie worden begonnen. Alle drie de elftallen werden kampioen en dus bereikte Celeritas de N.V.B.

Door de promotie naar de landelijke bond, de N.V.B., was Celeritas genoodzaakt haar naam te veranderen, omdat er al een vereniging onder de naam van Celeritas in de N.V.B. uitkwam. Nu moest er gekozen worden tussen: Mars, Het Zuiden of Feijenoord. Op 5 mei werd er gestemd en kwam Feijenoord met de meeste stemmen uit de bus. Officieel werd het ‘Rotterdamse Voetbal Vereniging Feijenoord’. Er werd ook een logo gemaakt.

Een klein clubje, Crescendo, sloot zich bij Feijenoord. In 1915 volgde de fusie met DCS. Die fusie bracht veel waardevolle spelers mee, als Adriaan Koonings, Cor van der Velde, Arie Prause, Arie Moerman, Willem Visser, Joep Petterson, Harry van Esch en natuurlijk de gevreesde goalgetter Kees Pijl. In dat seizoen werd Feijenoord 1e in de derde klasse N.V.B. en promoveerde dus naar de 2e klasse N.V.B.

Read more about
Verjaardag
Place comments
666

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments