Van Persie schiet Nederland langs Mexico

Het Nederlands elftal heeft haar eerste wedstrijd in aanloop naar het aankomende WK in Zuid-Afrika winnend afgesloten. De ploeg van Bert van Marwijk won in Freiburg met 2-1 van Mexico, dat het vooral in de eerste helft erg lastig had met Oranje. De ploeg scoorde in dit bedrijf tweemaal en beide treffers werden gemaakt door Robin van Persie. Mexico kwam in de tweede helft nog wel terug, maar wist niet op gelijke hoogte te komen.

Oranje had de overwinning uiteindelijk te danken aan de goede eerste helft. De ploeg van Van Marwijk begon direct met aanvallende intenties aan het duel en het tempo lag in de eerste minuten dan ook erg hoog. De eerste kansen werden gecreëerd door Ibrahim Afellay, die eerst Van Persie probeerde te bereiken maar zijn pass onderschept zag worden en vervolgens na een goede loopactie op de doelman stuitte. Ook bij de derde kans was Afellay betrokken: zijn pass bij de eerste paal kwam terecht bij Van Persie, die de bal net naast gleed.

Mexico kwam er in de beginfase van de wedstrijd niet aan te pas en het wachten was dan ook op de openingstreffer, die na zeventien minuten spelen viel te noteren. Rafael van der Vaart kreeg de bal aan de linkerkant in zijn voeten, had tijd voor een voorzet en legde de bal bij de tweede paal neer. De defensie van de Mexicanen (met AZ-er Hector Moreno in de basis) stond niet goed, waardoor Van Persie bij de tweede paal de score kon openen.

De regen kwam hierna met bakken tegelijk uit de hemel vallen, wat het spel niet ten goede deed. Mexico kwam iets beter in de wedstrijd te zitten, maar Oranje behield de controle en wist haar voorsprong vijf minuten voor rust te verdubbelen. De voorzet van uitblinker Afellay was lang onderweg, maar omdat de defensie van Mexico opnieuw niet goed opgesteld stond kon Van Persie met een fraaie volley zijn tweede van de avond maken.

De Mexicaanse bondscoach Javier Aguirre wist dat er niet veel aan te merken viel op de achterstand van zijn ploeg en voor de tweede helft gaf hij zijn ploeg de opdracht om meer naar voren te voetballen. Grote kansen bleven lange tijd echter uit: een van richting veranderd schot werd goed gepakt door Maarten Stekelenburg en een inzet van invaller Carlos Vela ging net naast. Een kwartier voor tijd viel alsnog de aansluitingstreffer, via een kopbal van Javier Hernández, maar de gelijkmaker bleef ondanks een slotoffensief uit. Oranje begon zodoende met een zege aan de voorbereiding op het aankomende WK; donderdag maakt Van Marwijk bekend welke internationals er nog afvallen.