Voetbalwet weer uitgesteld

Voetbalwet weer uitgesteld

Het is nog maar de vraag of de langverwachte Voetbalwet al bij de start van het nieuwe seizoen in werking treedt. Doordat het nog minimaal een maand duurt voor de wet in de Eerste Kamer behandeld wordt, komt de gewenste ingangsdatum in gevaar.

Dat vrezen de initiatiefnemers van de PvdA en de VVD, die al een jaar buitenspel staan omdat de behandeling in de Eerste Kamer niet opschiet. "Ik schaam me diep voor de politiek in Nederland dat we zo slap en sloom zijn", aldus PvdA-Kamerlid Hans Spekman. "Het voetbalseizoen zit er al op en straks is de wet er bij de ingang van het nieuwe seizoen nog niet. Dit is voor heel veel mensen ontzettend frustrerend."

De wet - die regelt dat hooligans en andere relschoppers harder aangepakt worden en onder meer een meldplicht opgelegd kunnen krijgen - zou gisteren eindelijk in de Eerste Kamer behandeld worden, maar is opnieuw met minimaal een maand uitgesteld. Waarschijnlijk wordt er op dinsdag 29 juni pas over gesproken.

"Als de wet nu behandeld was, hadden we 1 augustus gewoon kunnen halen. Nu zou 1 september misschien net lukken", stelt VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra, die er niet gerust op is. De PvdA vreest echter dat de wet nog verder vooruitgeschoven wordt. "Nu het seizoen is afgelopen, is de urgentie weg. Ik baal dat er iedere keer weer redenen worden gezocht om de wet niet te behandelen", aldus Spekman.

De partijen wijzen met de beschuldigende vinger vooral naar het CDA. Hoewel CDA-Kamerlid Joop Atsma mede-initiatiefnemer is van de wet, heeft de senaatsfractie van de regeringspartij nogal wat bedenkingen. De nieuwe vertraging is ontstaan doordat CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) het advies van de Raad van State met zijn commentaar nog naar de senaat moet sturen.

"Alle excuses om het uit te stellen en te vertragen zijn aangegrepen", constateert VVD'er Zijlstra. "In de tussentijd hebben we al genoeg evenementen gehad waarbij de voetbalwet enorm had geholpen, zoals de strandrellen in Hoek van Holland en de bekerfinale."

Kamerlid Atsma en CDA-senator Dölle vinden de kritiek niet terecht. Zij laten weten er eveneens naar te streven dat de wet bij de aanvang van het nieuwe seizoen van kracht wordt. Volgens hen kan het 'theoretisch heel snel gaan'.

Read more about
voetbalwet
Place comments
666

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments